Як з’явилась пивна ресторація «Кант» у Рівному

День незалежності у Рівному, крім багатьох інших подій, був відзначений відкриттям шикарної пивної ресторації, аналогів якій досі не було не тільки в нашому місті, а й, мабуть, в усій Україні.
Тяжко повірити, що цей ресторан почали робити всього півтора року тому.

Це настільки стильне, гарно і зі смаком стилізоване під старовину, але разом з тим ультрасучасне приміщення з неймовірною кількістю унікальних деталей, що важко збагнути, як можна було все це спроектувати і втілити в життя за такий короткий час. Ні стіни, ні склепіння ніхто не перебудовував. Використали реальну цегляну кладку, що прекрасно збереглася з позаминулого століття у просторому приміщенні, яке на пивзаводі досі називали «п’ятим підвалом».

Анатолій Лук’янчук вивчав досвід пивних пабів Європи

Анатолій Лук’янчук, працюючи над створенням першої в Рівному пивної ресторації, вивчав досвід пивних пабів Лондона, Брюсселя, Барселони та багатьох інших міст Європи.

Тепер колишній підвал перетворився на елітну пивну ресторацію «Кант». Перша, яка спадає на думку асоціація, що назва походить від імені німецького філософа Еммануїла Канта. Проте заступник директора пивзаводу Анатолій Лук’янчук одразу її спростовує:

– Є дві причини, чому ми назвали ресторан саме так. Перша: район пивзаводу у старому Рівному називали Кантом. А друга така: коли я вивчав у Лондоні досвід тамтешніх пабів, то помітив, що всі вони розташовані на розі будинків, а сам вхід – на канті будинку, звідси й «Кант».

В оздобленні ресторану використовували тільки натуральні матеріали: камінь, дерево, скло, метал. У багатьох місцях залишили елементи старої кладки, на яку не наклали оздоблення, щоб відвідувачі мали змогу переконатись у тім, що перебувають у автентичній пивниці.

Ресторація має два великі зали. Один з них можна умовно назвати виробничим. У ньому вариться пиво. А другий – гриль-зал, де просто при гостях страви готуються на жару величезної круглої кам’яної печі в стилі карпатської колиби. Також тут є електрогриль, в якому на вертелі можна засмажити навіть цілого кабана.

Цікаво, що хоча всього за декілька десятків метрів звідси на виробничих лініях заводу «Рівень» варять і розливають у пляшки улюблені рівнянами сорти пива «Бергшлосс», «Рівень», «Жигулівське», та в ресторації заводське пиво не використовують. Тут варять своє. Весь процес варки відбувається на очах у відвідувачів у двох чанах по півтонни кожен.

Варить тут авторське пиво Пршемисл Брож. Пивовар назвав нам сорти пива, яке тут вариться, виброджується і прозорими трубами перекачується на відстоювання по вмонтованому в підлогу ресторації каналу під прозорим скляним покриттям, щоб відвідувачі могли бачити пивні «артерії»: Чеський пільз, Віденський та Мюнхенський лагери, Вайсбір та Вітбір, Пейл Ейл та Індіа Пейл Ейл. Пршемисл Брож також показав ту натуральну сировину, яка використовується для варки цього пива. Різні види хмелю, солоду, ячменю стоять у мішках просто в рестораційній залі поруч з варкою. Можна детально роздивитися, понюхати і навіть спробувати на зуб сировину, з якої варять пиво.

Ну а тим часом Анатолій Лук’янчук презентував страви, які подають у «Канті». Для Рівного вони унікальні. Анатолій Анатолійович їх вдумливо добирав під час своїх вояжів Європою, де вивчав досвід роботи пивних ресторанів. Є в меню сібас по-середземноморськи з овочами та вершковим соусом, уха по-іспанськи, грузинські купати, польський стейк, болгарський сач зі свининою і багато інших світових та українських кулінарних шедеврів. Та головною родзинкою цього унікального меню Анатолій Лук’янчук вважає мідії в мушлях по-брюссельськи в часниково-масляному соусі з селерою. Перші клієнти ресторану одразу їх оцінили. У день відкриття ресторану відвідувачі з’їли 30 кілограмів мідій. І випили понад 200 літрів пива. Гарний початок!

Источник: 7d.rv.ua