Як варять пиво CastleHill

Про технологію, класифікацію пива у коментарі Galnet розповів львівський пивовар, співзасновник CastleHill – Андрій Дідух.

– Наша пивоварня стартувала близько 4 років тому. Починали ми з гаражу та обладнання, зібраного власноруч. З часом дійшли до професійного приміщення та обладнання, але і зараз ми шукаємо шляхи розширення, – каже Андрій.

Метою CASTLEHILL є варіння локального пива у бельгійському стилі Lambik, яке створюють за технології Coolship – зараження пивного сусла дикими бактеріями з повітря.

– У цьому напрямку ми активно працюємо вже другий рік. Минулого року перший взірець отримав непогані відгуки. Цього року, через місяць-два, буде презентація нового взірця – і в нас дуже великі надії на успіх, бо смакує неймовірно, – пояснює пивовар.


Загалом, пиво поділяється на два види: Лагер та Ель. Вони відрізняються за принципами бродіння. Лагер – це пиво низового бродіння, а Ель – верхового. Далі кожен з цих видів поділяється на стилі, а вони – на підстилі. Також є стилі змішаного бродіння. До прикладу, Ель, наприклад, має такі стилі як: Saison, Weissbire, Stout, India Pale Ale (IPA), зокрема останній стиль має такі підстилі: Double IPA, Micro IPA, Sour IPA, Milkshake IPA. З Лагерами ситуація аналогічна. Зокрема, такий стиль як Pilsner, має багато підстилів.

– Ми використовуємо інфузійний спосіб затримання солоду. Тобто солод дрібниться, засипаються у підготовлену воду певної температури та настоюється з відповідними часовими та температурними проміжками. Далі дроблений солод промивається водою. Зібрана рідина, яка називається суслом, доводиться до кипіння і вариться. Під час варки додається хміль і за бажанням інші спеції, фрукти та будь-що. Після варки сусло охолоджується та перекачується у бродильну ємність (ЦКТ) куди додають дріжджі. У процесі бродіння утворюється пиво, – розповідає Андрій Дідух.

Споживачів крафтового пива, за ловами пивовара, є близько 1%. Найчастіше вони обирають American IPA та варіації стилю Sour. Інші споживачі надають перевагу масовому пиву, люблять світле і нефільтроване.

Пивоварня Андрія орієнтується на внутрішній ринок, більше того, 90% – Львів. Між пивом, яке виробляється на імпорт і експорт, немає різниці:

– Це такий же міф, як про те, що пиво на розлив та пиво в пляшці – різні. Виробникам немає змісту варити два різних пива. Може різнитися смак, але на це впливає тара, а не інгредієнти, – додає пивовар.

 

Фото: Андрій Дідух