Міські броварні або, де у Вінниці скуштувати крафтове пиво?

Останні п’ять років в Україні швидко розвивається тренд на відродження місцевих броварень. На заміну промисловому масовому пиву приходять живі крафтові напої. Варять їх вручну невеликими партіями місцеві майстри. Мода на натуральний продукт вітчизняного виробництва з традиційними та експериментальними сортами пива призвела до появи в містах безлічі мініпивоварень, барів та ресторанів.

Не виключенням стала Вінниця. Цьогоріч в місті з’явилася власна крафтова броварня, відкриваються нові магазини та паби з широким асортиментом як українських, так і зарубіжних пінних напоїв. Де у Вінниці варять та продають справжнє хенд-мейд пиво та скільки потрібно витратити, аби скуштувати хмільний напій дізнавалася редакція сайту Vinbazar.com.

Перша вінницька пивоварня крафтового пива “Звір”

Засновниками першої пивоварні крафтового пива у Вінниці стали три молоді підприємці Вячеслав Мазунін, Сергій Бортнік та Ігор Чіканчі, відомі своїм науково-розважальним проектом “Музей науки Вінниця” та переможець конкурсу українських пивоварів TopBeerStartUp пивовар Євген Вальчук з міста Бар.

Засновники вінницького крафтового пива «Звір»

Смачне й натуральне пиво вінничани любили завжди та насправді загорілися ідеєю створення власної броварні, спробувавши традиційний смак живого напою у столицях європейського пива — Чехії, Бельгії та Німеччині. У своєму напої чоловіки хотіли слідувати світовим сортам та водночас передати унікальну атмосферу Вінниці.

Офіційно проект запустили у січні 2019 року. В цей час троє друзів познайомилися з пивоваром Євгеном Вальчуком, який до цього активно займався виробництвом. Зваривши більше сотні пивних зразків,  визначилися з рецептурою та підписали контракти з двома українськими заводами. Своїх потужностей у власників “Звіру” немає, проте за словами одного з представників бренду В’ячеслава Мазуніна, умови для них обов’язково з’являться у найближчі кілька років.

“Плани на будівництво власного заводу у Вінницькій області є. Ми не розглядали цей варіант на початку, адже  це зайняло би не менше двох років, враховуючи час на закупівлю землі, процес будівництва та виробку першої партії продукту. Щоб не втрачати його та не випасти з загальноєвропейського тренду, ми замовили виробництво “Звіра” на інших українських підприємствах Харківської та Київської областей. Ми надаємо їм рецепт та сировину і вони за нашою участю варять вінницьке пиво”, — пояснює В’ячеслав.

Наразі в асортименті пивоварні представлено 6 сортів пива:

  • “Вінницький лагер”,
  • “Темна корівка”,
  • “КарамЕль”,
  • “ВітБірне”,
  • “Мідна леді”
  • “Новий пілс”.

Всі вони відповідають класичному крафтовому стилю та мають свій оригінальний смак.

Як розповідає представник компанії, “Вінницький лагер” — класичне світле пиво з легкою гірчинкою та ароматом весняних квітів. “Темна корівка” — солодкий темний мілкстаут з пікантною гірчинкою та кавовим ароматом. “КарамЕль” — солодкувато-фруктовий ель з літньою кислинкою. “ВітБірне” являє собою бельгійське пшеничне пиво типу Hoegaarden з ароматом квітів, гвоздики та цитрусових нотків. “Мідна леді” як виглядом, так і змістом натякає на американське походження, бурштиновий ель з виразним смаком карамельного солоду та хмелевим післясмаком. “Новий пілс” — прототип австралійського сорту з потужною гіркотою та ароматом тропічних фруктів.

До українських парламентських виборів колекцію “Звіра” поповнила лімітована версія міцного бельгійського елю “Gross Man”. На етикетці напою не складно впізнати прем’єр міністра України Володимира Гройсмана. За легендою пивоварів, цей супергерой ловить «на гарячому» поганців, а лазером з очей ремонтує дороги. 

“Оскільки ми виросли у Вінниці хочемо ідентифікувати себе саме як вінничани. Тому в нашій продукції наразі дві атрибути — наш прем’єр, який з Вінниці, і її визначні місця. На етикетці “Вінницького лагеря” ми зобразили символи — річку Південний Буг, водонапірну Вежу та арку Центрального парку. Оскільки у регіоні немає жодної крафтової пивоварні крім нас, на кожному фестивалі пива ми доводимо, що Вінниця тепер теж з’явилася на крафтовій мапі України”, — зазначає В’ячеслав Мазунін.

Крафтове пиво “Gross Man”

Придбати вінницького “Звіра” можна у різних пивних магазинах та ресторанах міста. Скляна пляшка напою об’ємом 0,3 л коштує 38-42 гривні. 

У броварні не зупинятимуться з пивними експериментами та вже через кілька тижнів розроблятимуть серію із 4 сортів під назвою «Найвідоміші люди Вінниці». Там принципово не буде політичних персон.

“Є багато людей з Вінниччини, які заслуговують згадки та поваги, як, наприклад, відомий митець Альтман або письменник Коцюбинський. Ми вирішили створити серію з нині живих постатей. Ми думаємо, що це буде один спортсмен, представник шоу-бізнесу, громадський діяч та, можливо, модельєр. Непогано було зробити опитування серед споживачів пива про те з якими відомими особистостями вони асоціюються Вінницю”, — ділиться планами один з засновників бренду. 

Beer&Blues art pub

Скуштувати живе крафтове пиво вінницького виробництва пропонують у арт-пабі Beer & Blues по вулиці 600-річчя, 60. Тут його варить броварня закладу з моменту відкриття у 2013 році. За словами власника пивоварні Вадима Доброго, відвідувачам “прижились” 4 основні пивні сорти, їх зазвичай й виготовляють. 

“Постійно варимо 4 сорти — світле, пшеничне, темне та медове пиво. Світле пиво пільзенського типу вважається найпростішим, адже вариться з одного ячмінного солоду. Темне та пшеничне виготовляють з поєднання різних сортів темного та карамельного солоду. Родзинкою медового пива є те, що на одну тону продукту йде 40 кілограм справжнього меду”, — розповідає Вадим Добрий.

Пивоварня у арт-пабі Beer & Blues

Останню позицію намагаються змінювати, час від часу експериментуючи з рецептурою. Раніше на місці медового пива був світлий ель та червоне пиво. За окрасом та смаком напій нагадував чай на вишневих гілках. Власник зізнається, що більшість ексклюзиву містяни зустрічають байдуже.

“Нові смаки Вінниця досить довго сприймає. Наше медове пиво ми розкручували з рік, а потім зробили паузу і виявилося, що є справжні поціновувачі, які ходили до нас саме на це пиво,» — каже чоловік.

Крафтовий напій проходить в броварні класичну технологію бродіння — з моменту варки світлі сорти вистоюються 21 день, після чого потрапляють до споживача. Довше чекають своє черги пшеничне та темне — 25 та 28 днів відповідно. Серед головних інгредієнтів пива тільки вода “зроблена в Україні”, солод використовується польський та словацький, дріжджі австрійські, а хміль німецький.

Ціна за 0,5 літри — 40 гривень. Є можливість випити пиво у закладі, або взяти його з собою у пластиковій тарі. 

Двічі на місяць в арт-пабі Beer&Blues проводять пивні безліміти. Сплативши 150 гривень, клієнт може випити необмежену кількість пива власного виробництва з 12:00 до 24:00.

Професійний бутік CRAFT BEER&WHISKEY

Магазин крафтового пива Beerex наразі є найновішим закладом, де можна придбати класичний нефільтрований напій. Він відкрив свої двері у травні 2019 року на проспекті Космонавтів 24. 

Для власниці бутіка Альони Вугман концепція “Beerex” стала несподіваним, але приємним сюрпризом. Замість чергового магазину “Наше пиво” її чоловік запропонував створити новий формат закладу з продажем українського крафтового пива та віскі. 

власниця магазину “Beerex” Альона Вугман

Наразі в бутіку зібрана широка лінійки крафтового пива вітчизняного виробництва. За словами директорки, аналогу магазину немає на всій Західній Україні. Все пиво зварене по стилістиці таких країн, як Чехія, Бельгія, Німеччина невеличкими українськими броварнями.

На кранах магазину представлений розливний крафт — вінницький “Звір”, київський “Varvar”, закарпатська “Ципа”, дніпровська “MOVA”“Copper Head” з Івано-Франківська, “Father’s Brewery” з Рівного та багато інших відомих пивоварень.

Крім того, в закладі продають 6 позицій, яке мережа “Наше пиво” виготовляє самостійно.

“Подільська крафтова броварня варить для нас світле нефільтроване пиво “Подільське” та темний лагер, взимку “Подільські вечори” з солодким карамельним післясмаком. Меджибізька пивоварня виробляє видозмінені класичні сорти — бурштиновий ель з британським та американським хмелем “Amber Ale”, ароматний лагер, зварений під ель з жатецьким хмелем “Craft Pilsner” та темний ель “Dunkel” схожий на сухий стаут”, — розповідає власниця магазину.

Ціна за літр розливного напою —  від 50 до 110 гривень. Є в наявності бутильовані версії крафтового пива вартістю від 45 до 100 гривень. Частіше їх купують в подарунок.

Альона Вугман розповідає, що для своїх співробітників вона викладає спеціалізований курс сомельє, де навчає персонал особливостям пивної культури кожної країни, як подавати та правильно споживати хмільні напої. 

“Світ крафтового пива різноманітний. І перш за все наша мета познайомити людей з ним. Людям не вистачає базису, щоб опанувати кожен стиль самостійно. Тільки в Німеччині є 33 класичні стилі, є пиво верхового бродіння та низького, є пиво з додаванням трав, спецій та фруктів, є пиво, яке збражують дрожжами з-під шампанського, є ціла сервіровка — в яких бокалах подають, яку вибрати під нього закуску та з чим з їжі поєднувати”, — пояснює власниця “Beerex”. 

Сомельє закладу Сергій та Наталі

Дівчина зазначає, що роль сомельє — знайти підхід до клієнта, його смакових уподобань, зацікавити історією та позбавити звичних стереотипів, а їх насаджено дуже багато. 

На свята у радянські часи пили шампанське, вино та горілку. А пиво ніхто не вживав. Лише тато потайки від дружини купував його в так званої «тьоті Мані» з великої бочки. Ось й всі спогади дитинства, які передавалися з покоління в покоління… Про те, що це плебейський напій. Розбиратися в тому, що продавали в радянський час не було сенсу. Стилістика нульова, пити його можна було лише влітку”.

Наразі кожен клієнт магазину може отримати професійну консультацію від бармена-сомельє та продегустувати напій.

Бар-магазин крафтового пива Propaganda

Колоритний магазин українського крафтового пива відкрився у серпні 2018 року по вулиці Космонавтів 15. Його заснували три вінницькі поціновувача пива — Олександр Конопелько, Олександр Ячкуринський та Євген Тертус. Наразі заклад працює без найманих працівників, тому людина за прилавком виступає директором, адміністратором, барменом, офіціантом та прибиральником.

Засновники «Propaganda» Олександр Конопелько та Олександр Ячкуринський

Спочатку організатори планували розвиватися у напрямку магазину, та з часом стало зрозуміло, що вінницькій аудиторії також подобається присісти зі склянкою пива, поспілкуватися з друзями. Відповідно до запиту в “Пропаганді” оновили інтер’єр, закупили меблі, додали холодильні камери та завезли імпортне крафтове пиво.

“Ми плануємо проводити дегустаційні лінійки, щоб велика компанія по трохи знайомилися з закордонним пивом. Українське крафтове пиво певних висот досягло. Та коли цей холодильник відкривається і з нього дістається парочка якогось “американця”, розумієш, що нашим потрібно років з пять попрацювати, щоб наблизитись до того рівня”, — каже Олександр Конопелько.

Кожні два тижні в закладі змінюють кеги (бочки — ред) з пивом. Чоловіки підрахували, що з близько 60-ти українських крафтових пивоварень від кухонних виробництв до великих заводів майже половина пройшла через їх крани. 

Серед українського крафту в барі-магазині можна придбати:

  • “Правда” (Львів),
  • “Pest” (Київ),
  • “Звір”(Вінниця),
  • “Varvar”(Київ),
  • “K&F” (Запоріжжя),
  • ”Дідько” (Київ), 
  • “White Rabbit” (Кривий Ріг) та інші. 

Імпортні — Goose Island (Америка), Brouwerij de Molen (Нідерланди), “Wild Beer” (Великобританія), “Stone” (Америка), “BrewDog” (Великобританія) тощо.

Ціна за півлітри нефільтрованого живого пива від 65 до 80 грн.

За словами Олександра, вінницька аудиторія доволі консервативна у виборі сортів пива. Покупці частіше замовляють пшеничні стилі, які є найбільш звичними та знайомими для них. 

«Полюбляють солоденьке пиво,  гіркоту та кислинку Berliner Weisse (різновид кислого пива — ред.) бояться. Можна перерахувати на пальцях відвідувачів, які постійно можуть випити “кіслячок”. Поки люди не сприймають екстравагантні сорти пива. Найбільше люблять пшеничне бельгійське та ель, адже вони не розбивають світогляд людини, яка все життя пила українське пиво,» — каже Конопелько.

Паб Hungry Duck

Вінницьким пивним пабом, де можна скуштувати продукцію українських броварень, є «Hungry Duck» по вулиці Пирогова, 2. Заклад функціонує в місті з липня 2015 року. 

В постійній наявності тут 6 кранів з розливним крафтовим пивом. На двох з них встановлені кеги від «Varvar» — Milk Stout і Hoppy Lager. Інші з періодичністю наповнюють портером та лагером від дніпровської пивоварні «Mova», «First Dnipro Brewery», гірким темним елем одеської родинної броварні “Hoppy Hog Family Brewery” та карамельним портером київського «Дідько».

«Нарешті мода на крафт догнала Україну, — радіє бармен «Hungry Duck» Павло Буханівський. — Кожний тиждень ми пробуємо до шести нових сортів, експериментальних та класичних. Деякі кегі змінюємо, інші знаходяться на постійній основі через високу якість».

бармен «Hungry Duck» Павло Буханівський

Ціна за бокал пива у закладі коштує від 50 до 80 гривень.

За словами бармена, у пабі готові до попиту покупців на крафтове дороге пиво закордонних брендів, для цього підготували список пивних пропозицій з Бельгії та Норвегії, але наразі ідея з імпортом залишається в планах.  

На осінь в «Hungry Duck» анонсують оновлення зовнішнього оформлення кранів та пивного ассортименту. За баром планують встановити велику холодильну камеру, яка дасть змогу завести пляшкове розмаїття напоїв.

Перелік закладів, де можна придбати крафтове пиво у Вінниці, на цьому не завершується.