З Паваротті на повороті та дегустацією: як у Луцьку відкривали ремісничу броварню

Не секрет, що в Луцьку не бракує пива. Крамнички, крамниці й супермаркети пропонують його, як кажуть, до кольору до вибору. Втім коли йдеться про крафтовий напій, то такого в місті направду треба пошукати.

Віднедавна поціновувачі цього напою знають, що на пошуки доброго крафтового пива треба вирушати на Ківерцівську, 49. Адже у серпні там запрацювала приватна пивоварня Luchan brothers’ brewery. Її власники кажуть, що це перша в Луцьку реміснича броварня з абсолютно новими підходами не тільки до виробництва, а й до споживання пива.

А 28 серпня шанувальники крафтового напою мали нагоду побувати на урочистому відкритті нової приватної броварні й скуштувати його на смак у веселій компанії та під хорошу музику.

«Здебільшого в магазинах продають завезене пиво. Звісно, у нас є «Земан», який теж усі добре знають, він має певну популярність і репутацію, – каже представниця Luchanbrothers’ brewery Наталія Попович. – Але ми вирішили зробити інший формат, аби люди не чекали, приїде чи не приїде пиво з іншої броварні, щоб не замовляли крафтове пиво через «Нову пошту» з Дніпра чи з іншого міста. Є такий вислів: хто спробував крафтове пиво, той уже не питиме його з магазину. І це направду так».

Звісно, будуть і ті, кому не зайде крафтове пиво. Але й до цього на пивоварні готові. Адже не можна подобатися всім. Утім у Luchan brothers’ brewery сподіваються, що таки матимуть чим здивувати найвибагливіших пивоманів.

«Своїх клієнтів хочемо дивувати різноманіттям і прагненням показати, що пиво незаслужено має репутацію такого собі простого напою, певною мірою примітивного. Ми хочемо довести, що це не так, і донести до людей, що це напій, який має свою історію, традиції, легенди й корінням сягає навіть глибше, ніж вино, до якого ставляться з більшою повагою, – провадить пані Наталія. – Пиво недарма називають рідким хлібом. Адже коли воно правильно зварене з натуральних якісних інгредієнтів, із дотриманням технологій, там зберігається дуже велика кількість вітамінів групи В».

Нова пивоварня – справа сімейна, і для засновників Luchan brothers’ brewery було принципово відобразити це в назві бренда.

«У нас було доволі багато суперечок, обговорень, доки вибрали назву, – зізнається пані Наталія. – Вона народилася не відразу, але коли спала комусь із нас на думку, ми одразу зрозуміли, що це саме те, що треба».

Багато друзів і знайомих Поповичів часто висловлювали думку, що було б чудово у назві бренда зробити регіональну прив’язку. «Ми зрозуміли, що це допоможе просувати і бренд нашого міста, – каже Наталія Попович. – Так і народилася назва Luchan, а вже brothers’ brewery долучилося само собою».

Сімейний бізнес – виробництво «Луцького квасу» – започаткував Василь Іванович Попович. А вже згодом естафету перейняли сини Валентин та Олексій. Відтак вирішили працювати з більш міцними напоями.

«Задля того аби донести до людей іншість, відмінність нашого пива, ми запровадили таку фішку, як безплатна дегустація, – пояснює пані Наталія. – Нашим гостям даємо заповнити анкету, вони отримують картку, що називається «Картка лучанина», і з нею можуть приходити на дегустацію».

Можна спробувати усі шість сортів пива, яке варять у броварні. До слова, спеціально підготовлені бармени можуть розповісти про кожен, чим вони відрізняються, чому мають саме такий смак, що пиво не з порошку, а з натуральних інгредієнтів – води, солоду, хмелю й дріжджів. Це для того, аби кожен охочий обрав те пиво, яке йому найбільше смакує.

«Звісно, людина може послухати рекомендацію продавця, але ж у кожного – свій смак, і те, що подобається одному, не смакуватиме іншому. Коли гість спробує один сорт із шести й він йому не сподобається, це ж може зіпсувати враження, людина собі подумає, що не хоче купувати пива, яке їй не смакує», – пояснюють у броварні.

«Намагаємося дати людям якомога більше інформації, – запевняє пані Наталія. – Адже багато хто живе в рамках певних стереотипів щодо пива. Розповідаємо про сорти пива, про його споживання, кулінарну палітру закусок до нього».

Вона також поділилася, що у Luchan brothers’ brewery готують екскурсійний маршрут, який буде не лише цікавим та розважальним, а й пізнавальним. Туди буде включено дегустацію кількох сортів пива, а також нетривалий захід невеличкими групами на виробництво. Екскурсії обіцяють анонсувати на сторінках приватної броварні в соцмережах.

«Ми відкриті й не маємо чого приховувати, – кажуть у пивоварні. – У нас нове сучасне виробництво. Наразі продумуємо, як організувати екскурсії з дотриманням усіх санітарних норм».

До речі, такі екскурсії з дегустаціями претендують на те, щоби стати однією з туристичних фішок Луцька.

Виходячи на ринок, кожен бренд вивчає аудиторію, аби чітко розуміти, на кого орієнтувати свою продукцію. Попрацювали у цьому плані і в Luchan brothers’ brewery.

«Коли ми тільки планували, як будемо працювати й розвиватися, то створили такий собі портрет клієнта, – ділиться пані Наталія. – Цього віртуального чоловіка ми назвали Романом. І коли придумуємо якийсь слоган чи картинку, кажемо: «А Романові це сподобалося б?» Отож, оскільки пиво більше полюбляють чоловіки, то нашого клієнта ми уявляємо паном трошки за 30, одруженим, який має дітей. Це людина активна, яка любить подорожувати, можливо, на велосипеді з наплічником, або ж за кордон. За кордоном вона вже куштувала крафтове пиво, знає його смаки. І приїхавши додому та спробувавши наше пиво, скаже: «Так, тут теж добре». І загалом ми прагнемо до того, щоб люди, подорожуючи світом, куштуючи пиво у різних країнах, казали, що воно дуже смачне, але вдома – краще».

Тим часом біля магазину Luchan brothers’ brewery вже яблуку ніде було впасти: гості шикувалися в чергу й залюбки дегустували пиво, а ще брали участь у тематичній вікторині. За кожну правильну відповідь гості отримували сувеніри. Неабиякого драйву заходу додавало барабанне шоу від Garage Drum Show.

«Я бармен, працюю в цій сфері понад 24 роки, тож на пиві знаюся. Це пиво крафтове, кожен сорт по-своєму унікальний. Із тих, що куштував, пшеничне – лайтове, German Pils має гарний насичений смак, мені воно найбільше зайшло, – ділиться враженнями Андрій Лятичевський, якого багато хто знає за прізвиськом Яструб. – Я думаю, це пиво швидко набуде популярності. У нас же є тільки пивзавод «Земан», решта пива – привозне. Має бути альтернатива і здорова конкуренція. І я хочу пити своє пиво, а не рівненське. Нові смаки – це важливо. Тому й перлися з іншого кінця міста, щоб скуштувати цього пива. І недарма».

«Знаю Поповичів як вправних господарів, менеджерів, порядних людей, тож приїхав сьогодні, аби їх підтримати. Дуже хочу, щоб у них все вийшло. А пиво спробую трішки згодом, коли буду не за кермом», – каже гість заходу Вадим Клепанчук.

А біля магазину вже закінчилися останні приготування до урочистого перерізування символічної стрічки.

«Радий вітати всіх! Думаю, сьогодні я можу вас назвати друзями. Нині нас тут зібрала любов до хорошого пива, – сказав один із співзасновників Luchan brothers’ brewery Олексій Попович. – Ми довго йшли до цієї мети. Наш сімейний бізнес започатковано 2003 року. Створив його наш батько. Ми почали виготовляти безалкогольні напої. Спочатку це був «Луцький квас», потім – мохіто, лимонад. Тепер вирішили трохи підвищити градус і створити пивоварню. Ми працювали великою командою, нам допомагало дуже багато друзів. Приємно, що коли їздили переймати досвід на інші пивоварні України, нас радо зустрічали і навчали, аби ми могли варити найкраще пиво для лучан».

«Хочу якомога скоріше перерізати стрічку й шматочок її передати батькові, який започаткував нашу родинну справу», – додав Валентин Попович.

«Я приємно вражений, що стільки людей завітало на наше відкриття, – поділився Василь Попович. – Коли я починав сімейний бізнес, сини ще були школярами. Тепер вони дорослі й взялися реалізувати ще один його напрямок. І сьогодні ми маємо пивоварню, яка, сподіваюся, тішитиме лучан та гостей міста хорошими смачними напоями».

Символічно, що привітати з відкриттям пивоварні та подарувати гостям хороший настрій завітав квартет Luciano. Одна з пісень, яку вони виконали, – з репертуару Лучано Паваротті.

«Ця пісня – для всіх лучан на повороті», – пожартував ведучий, адже фірмовий магазин і справді розташований на повороті вулиці Ківерцівської.

Окрім того, на гостей, які заповнили анкети, цього вечора очікував ще й розіграш призів.

Одне слово, пивний міні-фестиваль на Ківерцівській, 49 вдався якнайкраще – зі щирим спілкуванням, приємними сюрпризами, доброю музикою та смачнючим пивом. І всі гості висловили сподівання, що таким це пиво й буде і набуватиме все більшої популярності не лишень у Луцьку, а й далеко за його межами та зможе стати однією з родзинок нашого міста.