Як виникла родинна броварня «Хмільний кабан»

З Hoppy Hog Family Brewery я познайомився на Craft Beer & Vinyl Music Festival і вони дуже запам’ятались своєю атмосферою та приємними враженнями після відвідування їх стенду та скуштувавши їхнього пива. Сімейна та дуже позитивна аура. Не потрібно бути експертом, що зрозуміти, що всі хто займаються цим проєктом – горять бажанням поділитись своїм фінальним продуктом, поділитись деталями та поспілкуватись на різні пивні теми. Приязні навіть коли треба наливати пиво при 30°C. Люблять свою справу.

У мене була можливість поспілкуватись з Ольгою, однією із засновниць «Hoppy Hog Family Brewery».


Привіт. Дякую, що надаєте можливість поспілкуватись про ваш проєкт. Представтесь  та розкажіть, що за історія стоїть за початком Hoppy Hog Family Brewery.

Алоха! 
Давним-давно, в далекій-далекій галактиці… Насправді, все почалося три роки тому, у 2017 році.

Є така родина Симоненків в Одесі, Папа Вітя, Мама Алена, син Олексій і його дружина Ольга. І от ми мали святкувати день народження тата, його 50-річний ювілей. Ми з Олексієм зламали голову, що б йому подарувати.

Варто зазначити, що Симоненки завжди були дуже товариськими, і друзів у нас ну дуууже багато, і часто ми любимо посидіти з ними у заміському будинку неподалік від моря, посмажити м”ясо, попити пива, поспівати пісень під гітару.

І ось, подарунок. Олексій придумав подарувати татові маленький 50-літровий варочник, чисто щоб варити пиво “для себе”, і пити його з друзями під час посиденьок. Сказано-зроблено.

Після цього варочник захопила Мама, яка все життя захоплюється чимось новим, і любить дуже ретельно і досконало розбиратись в тій справі, якою вона захоплена саме зараз.

Фото: Hoppy Hog Family Brewery ©

Мама була ландшафтним дизайнером, потім робила косметику, потім – нішеву парфумерію, потім – авторський шоколад та карамель. Ну і, звісно, завжди дуже смачно і круто готувала. І тут така нова іграшка – варочник для пива! А пиво мама, як і всі ми, обожнює. Почала вивчати тему, розбиратись в технологіях, смаках, стилях, інгредієнтах. Потроху почала варити для родини та друзів. Це все було виключно хобі, ніхто не думав навесні 2017 року, що це стане нашою родинною справою.

Але потім ми з Олексієм вирішили влаштувати офіційне весілля, куди запросили кількасот наших друзів. Звісно, мама наварила купу пива на весілля)) 13 липня ми розписались.

На весіллі всі наші гості розпробували наше пиво, і почали питати, а де можна взяти ще? Де купити? А чого ви не варите його на продаж? Отоді-то ми провели родинне зібрання, де вирішили, що спробуємо створити власну родинну крафтову броварню. Щоб це стало нашим ремеслом, і ремеслом наших дітей. Щоб ти міг пишатися справами рук своїх. Щоб ми могли сказати – Це ми зробили власноруч. І так почалася наша родинна броварня Хмільний кабан.

Ось)) Давно хотіла розповісти цю історію.


Неймовірний початок та зародження ідеї. Як відбувався процес після рішення започаткування сімейного бізнесу? Це великий інформативний багаж та знання у пивній технології в плані всієї атрибутики для пивоварні. Чи консультувались ви у когось з вже існуючих пивних проєктів?

Вся технологічна частина – це виключно заслуга Олексія. В цьому він справжній син своєї мами. Він так само ретельно і уважно розбирається в тій темі, якою зараз горить. В основному, він впорався самотужки, вивчаючи досвід, умовно кажучи, по інтернету – сайти, статті, відео, інтерв”ю. Наш перший комплект обладнання він спроектував самостійно, саме за його кресленнями були виготовлені перші ємності) Він сам розробляв автоматику для броварні. Якось все робилося самотужки. Ох, і натанцювались ми тоді на граблях, ох і наробили помилок…

Фото: Hoppy Hog Family Brewery ©

Саме приміщення під броварню повністю робив і ремонтував Папа, за проектом Олексія. Але, на щастя, ми тоді вже мали консультації фахівців, як правильно все побудувати згідно законодавства. Ми одразу почали процес ліцензування виробництва, але, оскільки все намагалися робити самі, то зайняло це в нас ну дуууже багато часу, нервів та грошей. Знав би, де впав би, як кажуть. Льоша зараз жартує, що він скоро напише книгу “Як збудувати броварню з гівна та палок”))

Можна сказати, що розбудова броварні пройшла під девізом “Учитись, учитись, учитись”. Самоосвіта – наше все. Знань і досвіду ми отримали купу, але й синців теж чимало.


Після того, як ви навчились на своїх помилках та пройшли неймовірні челенджі відкриття власної пивоварні, що стало першим пивним результатом, який для вас був задовільний і ви були горді “випускати його в люди”??

І взагалі чи планувалось розвивати якусь унікальну стилістику варки пива Hoppy Hog?? Проєктуватись в одному напрямку, акцентувати тільки на кисляках чи розвиватись у трендовому ринку IPA? Чи можете ви надати якусь своєрідну важливість тому чи іншому сорту над яким акцентуєте час та ресурс, чи ви стараєтесь спробувати зварити різні стилістики та не робити якогось конкретного акценту по стилю пива.

Одним з перших, умовно кажучи, комерційних сортів, стали солодкий стаут, класичний віт та імбирний ель. Вони і досі є у нашому класичному асортименті, такі собі “старички”.

Спочатку наша Мама пробувала себе у різних стилях, намагаючись зрозуміти, що ж їй більше до душі. З часом стало зрозуміло, що більше за все мама не любить нудьгу та рутину, і це визначило один з головних напрямків броварні – експерименти. А оскільки наша мама має неабиякий досвід у парфюмерії, то комбінування ароматів – це її все. Особливо подобається працювати з найрізноманітнішими добавками.

Ось, наприклад, у нас продовжується серія фруктових мілкшейків, де Мама постійно варить нові смаки з новими фруктами, і якщо це наші, українські фрукти, то їздить вибирати їх особисто.

Зараз ми розвиваємо лінійку десертних сортів пива – вже є тірамісу, Захер, і на підході ще декілька десертів.

Ось чого у нас немає, так це кисляків, але ми працюємо в цьому напрямку. На черзі – хейзи. Взагалі, часто-густо ми не йдемо за світовими трендами і хайпом, а намагаємось варити щось унікальне і незвичайне навіть для крафтового пива. Але і про простіші сорти теж не забуваємо, бо періодично хочеться випити чогось більш зрозумілого. Ось, наприклад, у нас тепер є чудовий пільзнер, наш перший лагер. Сподіваюсь, не останній.


Орієнтуючись на лінійку десертних сортів – з яким у вас було найбільше експериментів та який несе за собою цікавий досвід у релізі фінального продукту як пиво? Я куштував ваше Tiramisu на Craft Beer & Vinyl Music Festival 2019 – у нього була цікава подача. Розкажіть більше про таке рішення.

Складніше було із Захером, бо там треба було і передати насичене щільне тіло, і смак шоколаду, і зробити відчутним абрикосовий джем.

Подача і спілкування з людьми – це наше все))) Ми обожнюємо живе спілкування з нашими крафтолюбами, це те, що найбільше нас надихає. І звісно ж, хочеться потішити всіх чимось цікавим та незвичайним) Тірамісу ми приправляли дрібкою какао або тертого шоколаду. Захер на презентації подавали у келиху, який спочатку був вмочений у абрикосове варення, а потім занурений у тертий чорний шоколад.

Фото: Hoppy Hog Family Brewery ©

У нас є ще купа ідей для таких креативних подач, але, на жаль, це можливо лише на фестивалях чи презентаціях, а з ними зараз сутужно ((

Такі подачі, на наш погляд, підкреслюють та відтіняють смак пива, і це просто прикольно та запам’ятовується.

Ще цікаве про нашу броварню – про нас прислів’я “не имей сто рублей, а имей сто друзей”. У нас працюють лише члени родини та наші друзі – і на виробництві, і дизайн етикеток, і айті, і СММ. Наша броварня – це результат праці великої кабанячої родини 

Ми цим пишаємось)))


Ну ви ж Family Brewery – такий концепт і треба розвивати )))
Якраз по темі, з чим найскладніше знайти спільну мову. Чи конфліктів в плані якихось серйозних рішень у вас немає? З чим буває складно дійти спільної думки у рішенні?

Серйозних конфліктів, на щастя, немає. Ми в принципі всі мирні люди, і прагнемо вирішувати питання діалогом 

Ось родина Симоненків =) Засновники
Відділ продажів та начальник виробництва

Хто займається вашими етикетками та відповідає за візуалізацію ваших ідей?

Дві наші подруги, дві художниці за покликанням та за фахом, малюють наші етикетки. Точніше, малюють саму картинку, а вже етикетку упорядковує та готує до друку Льоша – він не тільки засновник, технолог, інженер і взагалі рушійна сила броварні, але і дизайнер також.

Фото: Hoppy Hog Family Brewery ©

Зараз ми працюємо над великим проектом з оновлення етикеток. Назвемо це ребрендінгом. Самобутність та яскравість нікуди не подінуться, але вони будуть приведені до спільного знаменника, щоб було видно, що це пиво однієї броварні, бо зараз етикетки дещо строкаті.

Фото: Hoppy Hog Family Brewery ©

У вас був колись дуже цікавий візуальний реліз – Red Cap. Розкажіть більше про саме це пиво, бо куштував його і думаю це досить унікальне пиво, якщо порівняти з тим, що зазвичай можна побачити на полицях ботлшопу.

О, так. Тут треба сказати, що наш друг Костя, який зараз працює нашим менеджером з продажів, в першу чергу пивовар-домашник з неабияким досвідом. І у нього є власний проект – Heather House, який він варить на наших потужностях. Назвемо це пивоварня в пивоварні, або колаборація. Ми говоримо, що це – казкова лінійка Хмільного кабана.

Фото: Hoppy Hog Family Brewery ©

В ній уже три сорти – темний ель з розмарином і цитрусом Robin GoodFellow, лавандовий брегот Hyter Sprites і ось третій сорт – Red Cap.

Це наш перший експеримент з витриманим пивом, воно очікувало свого часу близько року, аж поки було розлите по пляшках і закорковане. Костя і Льоша разом працювали над рецептом, і ось маємо результат. Я не знаю, чи будуть його повторювати – він вийшов незвичайним та крутим, але ж хочеться чогось новенького  У нас на черзі зараз експерименти з пивом, витриманим у діжці з-під віскі.


Зараз дуже складний період для багатьох пивоварень, але це не змінило ваше бажання організувати щось нове та цікаве і ви розлили перші пивні релізи в банку. Чому ви вибрали банку та як за багато ви будете акцентувати на такому способі дистрибуції пива??

Так, у нас був вибір – або скласти лапки і потонути, або почати борсатись, і спробувати з цього всього випливти. Ми обрали другий варіант))

Чому банка?
По-перше, банка – це щось нове для нас, а ми полюбляємо щось небачене, те, що ще не пробували.

По-друге, нам дуже подобається ідея Спро/БУЙ!, це проект про пивну дистрибуцію, про знайомство з крафтовою культурою ширших верств населення, а саме це і покликаний зробити Спро/БУЙ! Це наш внесок у крафтову революцію в Україні (трішки пафосу не завадить, але ми справді так думаємо). А в Спро/БУЙ! пиво розливається у банки.

По-третє, ми з ними дружимо, і нам приємно працювати з друзями)

По-четверте, в Україні періодично виникає дефіцит скляних пляшок, а банка вирішує цю проблему.

По-п’яте, банка екологічніша за пляшку, в ній пиво довше зберігає свої початкові властивості, і в пляшці зручніше експортувати  Ми готуємось сильно заздалегідь, як бачите))

Гадаю, від пляшки ми не відмовимось, але частину пива литимемо у банки, можливо, певні ексклюзиви. Подивимось.


Що наразі можна знайти з ваших пивних релізів в банці?

Є DIPA “Rocket Fuel”, є пільзнер “Not Found”, і третій ексклюзив ми зварили і розлили виключно для Спро/БУЙ! Ми його раніше не варили, і за межами Спро/БУЙ! його не буде. Хоча кілька баночок ми собі заховали, для внутрішнього використання))

Ми хотіли розлити у банку також нашу колабу з Дідьком – First Group Love, допельбок із курагою, але в останню мить передумали, і розлили в традиційні пляшки.


Ексклюзиви це цікаво. А ось чи були у вас з іншими українськими пивоварнями? Якщо так, то який у вас був в цьому напрямку досвід?

В питанні колаб ми поки пасемо задніх – в Одесу далеко їхати, чи що?  У нас були колаби з Volta, Дідьком та Beerocraft’ом Сергія Пархіса.

Колаборація Volta з Hoppy Hogs Family Brewery.

Надіюсь що у вас буде більше цікавих співпраць в майбутньому. В Україні не вистачає об’єднання між пивоварнями, і надіюсь це буде якось краще розвиватись в майбутньому.

Де зараз можна знайти ваше пиво по Україні? Під час карантину багато закладі припинили тимчасово оперувати, але знати де можна буде знайти ваше пиво після карантину, буде корисною інформацією.

Ми теж на це сподіваємось) Більше колаб, потужних та цікавих!

Зараз ми є в онлайн-магазинах beerfreak.orgvelobeer.shop, Beer Club в Одесі, Мир пива, Папа.Пиво, Буду.Пиво, Пивотека Beer Bank, The Dealer bottle shop.

Ну і, звичайно, можна напряму замовити на сторінці броварні 


Один крок із розвитку крафтового пива, це його доступність. Перш за все можливість його купити в різних локаціях. У яких містах найбільше ви продавали пива (якщо таке питання буде доцільним) і звідки з’являється найбільше нової аудиторії поціновувачів крафту, на вашу думку. Куди потрібно йти, щоб було ще більше розвитку.

О, так. Доступність самого крафту, і знайомство з крафтом якомога більшої кількості людей. Наші топ-міста, що не дивно, це Київ, Одеса, Львів і, як неочікувано, Ужгород. Перші три – це мільйонники, плюс мешканці тут більше подорожують світом, тому краще знайомі з крафтовим пивом. Все ж тренд на крафт прийшов до нас із Заходу.

На мою думку, в першу чергу потрібно говорити з людьми. Розповідати, пояснювати, показувати, давати спробувати. Комунікація та просвітництво – ключ до всього. І говорю не тільки про профільні фестивалі чи презентації нових сортів у крафтових пабах.

Фото: Hoppy Hog Family Brewery ©

Це і мова реклами, в соціальних мережах в першу чергу. Це і розмова з відвідувачами не крафтових пабів, барів та ресторанів. Але така розмова повинна вестись за допомогою посередників – офіціантів цих закладів, а отже, спочатку треба розповідати і навчати крафту їх, щоб вони, в свою чергу, розповідали про це своїм гостям. Це присутність крафтового пива у супермаркеті “на районі”, у розливайці під будинком. Це і непрофільні фестивалі, особливо не в містах-мільйонниках, де люди на такому фестивалі часто вперше в житті пробують крафт. Часто-густо людина б з радістю пила крафтове пиво, але вона про нього просто не знає! Тому говорити, говорити, говорити, і робити крафт доступним і всюдисущим. Лупаймо сю скалу, як казав класик.


Чого не вистачає в актуальній крафтовій культурі пива ? Розповсюдження? Інформативного простору? Доступність сировини? Що своєрідно може бути конфліктним та проблематичним для вас у плані варки для пива?

Крафтовій культурі не вистачає саме розповсюдження, проникненні у широкі верстви населення. Щоб більше людей дізнавались про крафтове пиво. Можливо, більше фестивалів протягом року, і краще висвітлювати їх у ЗМІ. Проводити якісь інтерактиви, можливо.

Сировина доступна, але дорога, на жаль. Ціна – теж один із бар‘єрів між крафтовиками та споживачами. Якби не було, наприклад, мита 20% на хміль, пиво було б дешевшим. Або ліцензія на виробництво коштувала менше. Багато якби, але мусимо працювати і творити в тих умовах, що є. Конфліктним хіба черговість сортів, які ми варимо) бо ідей значно більше, ніж можливостей їх реалізувати, і треба чітко визначати, що за чим йде у виробничому плані. Бо ж за експериментами не можна забувати про стандартний асортимент.

Фото: Hoppy Hog Family Brewery ©

Крім того, ми дуже прискіпливо ставимося до якості, в першу чергу, Мама, і буває, що після тривалих дискусій пиво не йде в реліз, бо не відповідає, на думку Мами, стандартам якості або стилю. А її думка саме у цьому питанні вирішальна.


Якість це дуже важливо, особливо на такому ринку, де розвивається все більше зацікавленості до різноманітних але водночас якісних продукцій.  Надіємось, що в майбутньому буде більше розвитку у вище зазначених пунктах.

Чи маєте якийсь цікавий або унікальний приклад закордонного пива, яке подобається всім з вашої пивоварні. Своєрідна ікона крафтового пива для Hoppy Hogs Family Brewery.

Оуууууу. Такого немає, у нас у всіх різні смаки  але нас надихає досвід Омніполло, To Ol, Cloudwater.


Під кінець, чи хотіли б залишити якесь повідомлення читачам ? Дякую вам за цікаву історію пивоварні та надіюсь зустріти вас на найближчому пивному фестивалі.
Мамі та всім причетним до Hoppy Hog Family Brewery міцного здоров’я. Хай нові сорти будуть цікавими а сімейна справа буде завжди приносити тільки задоволення!

Дякуємо 
Хочемо подякувати всім причетним до крафтового пива в Україні. Разом ми – сила, і завдяки нам усім крафтова революція продовжується. Бережіть себе та своїх близьких, і смакуйте смачне пиво. Шануймося!

Будьмо!

Источник: astrobeerduck.com