Краще в Закарпатті від Шандора: ТОП-10 міні-пивоварень

Якщо п’ять років тому закарпатські пивоварні можна було перерахувати на пальцях однієї руки, то сьогодні вже десятки міні-броварень та приватних пивоварів беруть участь у щорічному закарпатському фестивалі «Вариське пиво». Свою кращу десятку пропонує читачам Zruchno.Travel головний туризмознавець та найвідоміший фудблогер Закарпаття, професор УжНУ Федір Шандор.

На Закарпатті віднедавна запрацював пивний туристичний маршрут. Він знайомить гостей краю із культурою виробництва традиційної пивної продукції, яку виробляють у певних географічних місцевостях. Пивний туризм Закарпаття – це спеціалізований вид туризму, що має на меті дегустацію, споживання, купівлю пива безпосередньо у виробника (на пивоварні, у спеціалізованому магазині, дегустаційному залі, ярмаркові чи фестивалі).



1. Fichte’n Brewery, с. Коритняни

У селі Коритняни Ужгородського району працює міні-пивоварня промислового типу – Fichte’n Brewery. На сьогоднішній день тут варять кілька популярних сортів пива, серед яких «Фіхтен АПА», «Фіхтен Пшеничне», «Фіхтен Портер», «Фіхтен Вайцен», «Блонд Ель». Зараз коритнянське пиво представлене вже у двох десятках ресторанів та пабів Ужгорода, зокрема у SchwabenHof, Patrick Pub, «Корчма Шовдарь» та ін.

Вартість розливного пива: 0,5 л – 30-35 грн


2. Пивоварня «Кіблер», с. Вишково

Готельно-ресторанний комплекс Publo має власні SPA-центр, боулінг, ресторан, піцерію та пивоварню. Живе пиво «Кіблер» тут виробляють за класичною технологією із використанням лише натуральних інгредієнтів. На сьогодні можна скуштувати три сорти: «Кіблер Лагер Баварське», «Кіблер Чорне Бархатне» та «Кіблер типу Леффе».

Вартість розливного пива: 0,5 л – 23-25 грн

Фото: gulikbeer.com.ua

3. Гуцульська броварня «Ципа», с. Кваси

Гуцульське пиво з Квасів варять на воді з місцевого високогірного джерела, не піддаючи її спеціальній обробці, тож можна сміливо вважати, що «Ципа» несе в собі енергію карпатської природи. Після варіння пиво «відпочиває» не менше місяця в холодному підвалі. Окрім того, тутешній крафт регулярно збагачується оригінальними гуцульськими акцентами (наприклад, яфенами, карпатськими травами чи смерековими гілочками). У 2016 та 2017 роках «Ципа» була визнана кращою крафтовою пивоварнею України за версією рейтингу Rate Beer Best. На розлив завжди можна скуштувати «Ципа під травов», «Ципа копчена», «Ципа чорна», «Ципа біла».

Вартість розливного пива: 0,5 л – 25 грн

Фото: facebook.com/TsypaRest

4. Сімейна пивоварня «Джон Гашпар», м. Берегове

Невеличка берегівська пивоварня «Джон Гашпар» створена на базі пивзаводу «Карпатська пивоварня», що відомий торговою маркою Zip. Фільтроване пиво «Джон Гашпар» варять за традиційними технологіями та класичною рецептурою пивоваріння. Особливо популярним є «John Gaspar Оксамитове Темне», яке завдяки солодкому карамельному присмаку стало улюбленим напоєм жінок Закарпаття. Окремий цех варить експериментальні сорти.

Вартість розливного пива: 0,5 л – 22-28 грн

Фото: facebook.com/johngasparberegovo


5. «Графська пивоварня», м. Мукачево

Закарпатські дослідники історії пивоваріння переконані, що саме в Мукачеві у далекому 1568 році було засновано першу на території сучасної України броварню. Її традиції продовжує міні-пивоварня у ресторанному комплексі «Графський Двір». Вода – закарпатська, джерельна та підготовлена. На власному обладнанні варять 4 сорти пива: «Біле», «Бурштинове», «Темне» та «Від пивовара».

Вартість розливного пива: 0,5 л – 25-30 грн

Фото: facebook.com/Графська-пивоварня



6. Ресторан-пивоварня «Унгвайзер», м. Ужгород

Днями ужгородський «Унгвайзер» відзначив свою четверту річницю. Досі це єдиний заклад в Ужгороді, який пропонує «танкове» крафтове пиво під власною торговою маркою – Ungweiser. До послуг пивних гурманів чотири базові сорти: світле, пшеничне, багряне та темне. Живе непастеризоване пиво – головна родзинка пивоварні-пабу. Це те, що обов’язково потрібно спробувати!
 
Вартість розливного пива: 0,5 л – 34 грн

Фото: facebook.com/ungweiser.me


7. «Севлюшська пивниця», м. Виноградів

Невеличка угочанська пивоварня у самому центрі Виноградова пропонує неповторний набір смаків. Для гурманів є достатньо великий вибір крафтового нефільтрованого пива: «Напівтемний ель», «Золотистий ель», «Світле пшеничне», «Стаут», «Бурштиновий ель», «Оксамитовий стаут».

Вартість розливного пива: 0,5 л – 25 грн

Фото: facebook.com/pivnitsa

8. DOM Brewery, м. Ужгород

Продукт ужгородської домашньої мікропивоварні DOM Brewery унікальний настільки, наскільки й унікальні етикетки для кожної пляшки. Власники постійно експериментують зі смаками. На останньому фестивалі «Вариське пиво 2018» в Мукачеві броварня представила 8 сортів пива: Abbey Dunkel Ale, Cherry Ale, Witbier, Weibbier, Strawberries Ale, Northern Columbia Ale, «Пшеничка» та «Пшеничне».

Вартість розливного пива: 0,5 л – 40 грн

Фото: pmg.ua



9. Пивоварня Patrick, смт Міжгір’я

Для варіння смачного пива, окрім якісного солоду та закваски, потрібна хороша вода. Виробники пива Patrick вирішили, що для їх продукції найкраще підходить джерельна вода на Міжгірщині. Непастеризоване пиво варять за давньочеською рецептурою і з чеським солодом. Пивоварня пропонує чотири сорти: «Світле нефільтроване”, «Світле фільтроване”, «Темне фільтроване», «Напівтемне фільтроване».
 
Вартість розливного пива: 0,5 л – 28-34 грн

Фото: mgirnews.in.ua

10. Пивоварня «Зірка», м. Мукачево

Гордість мукачівського Premier Hotel Star – власна пивоварня, де фірмове живе пиво вариться за класичними рецептами. Особливістю процесу приготування є використання води, очищеної за допомогою багатоступінчастої системи Ekosoft. Після дворічної перерви броварня відновила роботу й надалі виготовляє лише один сорт пива – «Стар», якість якого високо оцінюють закарпатські експерти. Скуштувати його можна у ресторані «Бограч» при готелі.

Вартість розливного пива: 0,4 л – 30 грн

Фото: eltrochilero.com

Автор: Федір Шандор, професор Ужгородського національного університету, туризмознавець, фудблогер

Источник: zruchno.travel